12-6Sredstvima iz kreditnog zaduženja Općine Tuzla u iznosu od 5 milijuna KM, a o čemu je odluku donijelo Općinsko vijeće Tuzla, trebali bi se financirati: projekt izgradnje trećeg jezera na kompleksu Panonskih jezera, projekt izgradnje i rekonstrukcije sjeverne saobraćajnice, projekt izgradnje nadvožnjaka na sjevernoj saobraćajnici i projekt rekonstrukcije gradskih parkova. Istina, svaki će od ovih projekata dodatno popraviti i oplemeniti život naših sugrađana, međutim pitamo se što je s onih naših sugrađana koji ne žive na relaciji Brčanska Malta – Skver.

Podsjećanja radi, proteklih smo dana, mjeseci i godina ukazivali na brojne probleme s kojima se suočavaju naši sugrađani koji žive u rubnim i prigradskim mjesnim zajednicama Općine Tuzla. Danas, u XXI. stoljeću, dobar dio tih naših sugrađana nema riješena ni neka osnovna životna pitanja kao što je pitanje vodoopskrbe, a da o problemima putne infrastrukture, rasvjete ili nekim drugim sadržajima niti ne govorimo.

Očigledno je da ove sredine i ljude koji u njima žive, općinske vlasti i nadležne komunalne službe doživljavaju građanima drugoga reda i takav se odnos, točnije nemar, ne može ničim opravdati. Tako i nema opravdanja što, primjerice, naselja u sjevernom dijelu Općine čak nemaju ni vodovod; što nijedno prigradsko naselje nema uređene kanalizacijske odvode; što se izbjegava obnoviti najstarija kuglana u Tuzli, ona u Ljubačama ili se uporno ne želi ukloniti veliki otpad uz cestu kod HAK-a...

Uglavnom, raduje nas činjenica što je Općina Tuzla jedna od najmanje zaduženih općina u Bosni i Hercegovini i regiji. Krajnje je vrijeme da se takva prednost iskoristi za ujednačavanje ili barem približavanje uvjeta života ljudima u gradskom središtu i onima udaljenijima od centra grada i oka vlasti.