1-23-2-1Izaslanstvo HDZBiH predvođeno predsjednikom prof. dr. Draganom Čovićem u ponedjeljak je, 23. siječnja 2012. godine nazočilo proširenoj sjednici Županijskog odbora HDZBiH Soli na kojoj su, uz članove ŽO, sudjelovali članovi predsjedništava općinskih odbora Tuzle, Živinica, Lukavca, Čelića-Drijenče, Srebrenika i Gradačca, predsjednici općinskih odbora Mladeži HDZBiH s područja Tuzlanske županije te predsjednice općinskih odbora Zajednice žena HDZBiH Kraljica Katarina Kosača.

Predsjednik ŽO HDZBiH Soli Mijo Krešić je informirao izaslanstvo o svemu onome što je županijska organizacija uradila u prošloj godini, naročito nakon ljetošnjih unutarstranačkih izbora, od kada je Županijski odbor HDZBiH Soli počeo djelovati u novome sazivu.

Gospodin Krešić je u svome izlaganju naveo uspostavljeni proces reevidencije članstva, uvođenje plaćanja članarine, razgovora koje je imao s predstavnicima drugih stranaka u Tuzlanskoj županiji, komunikaciju sa središnjim tijelima Stranke, aktivnostima koje je Županijski odbor tijekom jeseni i u adventsko vrijeme preko općinskih odbora proveo u svim hrvatskim naseljima u Tuzlanskoj županiji.

1-23-2-2Dio izlaganja gospodin Krešić je odvojio i za planove županijske organizacije u ovoj godini, posebice navodeći lokalne izbore na kojima se HDZBiH najozbiljnije kani potvrditi kao vodeća politička snaga u hrvatskom narodu na području Tuzlanske županije. Plan je da HDZBiH u svakoj općini gdje djeluje u Tuzlanskoj županiji stekne parlamentarnost, odnosno bude zastupljen s barem po jednim vijećnikom, a u Tuzli s nekoliko.

Na koncu je gospodin Krešić izrazio očekivanje da će središnja tijela HDZBiH još jače stati iza napora Županijskog odbora HDZBiH Soli u primarnom cilju opstanku i ostanku Hrvata na svome u Tuzlanskoj županiji kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Sa sličnim stajalištima i posebnostima svojih sredina izlagali su i predsjednici općinskih odbora: Tuzle Ivica Kovačević, Gradačca Marijan Šimić, Lukavca Jozo Tunjić, Čelića-Drijenče Vinko Pavlović, Srebrenika Marko Babić te potpredsjednik OO Živinica Božo Antunović. Na sastanku su govorile i predsjednice Zajednice žena HDZBiH Kraljica Katarina Kosača Županijskog odbora Soli i Općinskog odbora Tuzle Jadranka Pavlić i Jasminka Mijatović, predsjednik ŽO Mladeži HDZBiH Soli Željko Tomić te vijećnik u Općinskom vijeću Tuzle Rado Pejić.

Predsjednik HDZBiH prof. dr. Dragan Čović obećao je kako će Hrvati Tuzlanske županije imati jasnu i konkretnu potporu od čelništva HDZBiH.

Nakon sastanka Čović je novinarima izjavio da HDZBiH vodi razgovore sa SDP-om BiH oko rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, te da očekuje da se to uskoro desi. „HDZ BiH i SDP su potpisali dogovor oko formiranja Vijeća ministara BiH i on je vrlo jasan. Ja sam siguran da to mora u konačnici rezultirati rekonstrukcijom Vlade Federacije. Time će se dati šansa da BiH profunkcionira. Ako se zadrže sadašnji odnosi u Vladi Federacije, koji su nelegitimni i neustavni, onda nemamo što tražiti u pravnoj državi BiH“, kazao je.

Upitan da li je već na tu temu razgovarao s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, Čović je kazao da je to bila tema barem desetak njihovih susreta. „Već sutra imam nove razgovore sa gospodom Lagumdžijom i Tihićem, a kasnije i s veleposlanikom Sorensenom. BiH neće profunkcionirati bez rekonstruirane Vlade F BiH. Mi kao stranka ništa time ne dobivamo, samo vraćamo stvari u okvire prelaznih ustavnih rješenja“, kazao je Čović.

Ukoliko se dogovori 'priča o Federalnoj vladi', Čović je najavio da bi to značilo i rekonstrukciju Vlade Tuzlanske županije. „U tom slučaju sam siguran da će HDZ BiH imati bar jednog ministra u Vladi Tuzlanske županije. To smo vrlo jasno uvjetovali s ministarskom pozicijom Bošnjaka u Posavskoj županiji. Zašto bismo mi pravili ustupke u Posavini bilo kome, ako mi nećemo to isto dobiti u Zenici i Tuzli“, kazao je Čović.

1-23-2-3Naglasio je da HDZ želi 'omekšavanje odnosa', ali i istovremeno poručiti još jednom da nitko drugi ne može odlučivati u ime Hrvata tko će biti u vlasti, dok god HDZ dobiva uvjerljivu podršku hrvatskog naroda na izborima. „Zbog odnosa u F BiH, zbog odnosa između Hrvata i Bošnjaka, treba biti dovoljno mudar i dati prostor onima koji su dobili najviše glasova Hrvata u Tuzlanskoj županiji. To, u principu, nije ništa, samo jedan resor, ali je to velika politička poruka“, naglasio je Čović.

Nakon sjednice ŽO HDZBiH Soli izaslanstvo HDZBiH koje su uz predsjednika Čovića činili još i dopredsjednik Anto Domić, zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš i član predsjedništva Ivo Andrić Lužanski je posjetilo Franjevački samostan u Tuzli gdje se susrelo s dekanom Tuzlanskog dekanata fra Franjom Martinovićem i tuzlanskim gvardijanom fra Zdravkom Anđićem.