1-31Županijski odbor HDZBiH Soli najoštrije osuđuje krađu zvona sa zvonika kapele sv. Filipa i Jakova na mjesnom groblju u Breškama.

Krađa mesinganog zvona postavljenog tek prije tri i pol godine i vrijednog blizu 4.000 KM, povod je za osudu masovnih i od vlasti nikako zaustavljenih napada na katoličke vjerske objekte; nezaustavljivih napada koji kao da se taje od javnosti.

Nesmetano uništavanje kapele, posljednje je u mnoštvu zabilježenih devastiranja i obijanja katoličkih bogomolja i groblja ne samo u Breškama nego i u svim drugim mjestima u općinama Tuzla, Lukavac i Živinice. Župnici su zabilježili čak 15 provala u kapelu sv. Ante u Bukinju, nekoliko provala i skrnavljenja u kapelu na Orašju, s crkve sv. Leopolda Mandića u Dragunji dva su puta pokradeni slivnici s krova, u Čanićima je dva puta obijana kapela, a jednom su polupani vjerski simboli, nekoliko je puta provaljivano u župnu kuću u Ljubačama te u kuće vjernika, u Par Selu je nekoliko puta provaljivano u župnu kuću i crkvu, slivnici s krova Brežačke crkve nekoliko su puta ukradeni i isto toliko puta je provaljeno u župni ured.

Posebna je priča svetište Gospe Lipničke u Lipnici Srednjoj. To je svetište iz XVII. stoljeća tri puta obijano i devastirano u posljednjih dva mjeseca. Riječ je o spomeniku kulture!?

Kapela na groblju u Bistarcu prvi je puta stradala prošloga ljeta, a malo iza blagdana Svih svetih, jesenas, je groblje bezmalo u cijelosti uništeno: Oskrnavljeno je više od 30 grobova, dok je 5 posve uništeno, obijena je kapela, rušene su vaze po grobovima, skinuti križevi i slivnici, mnoštvo je keramičkih kipova srca Isusova i srca Marijina polupano.

Ako bi se zbrojili napadi na katoličke bogomolje i groblja u tri spomenute općine i prije 2011. godine, onda bi se dobila prilično debela evidencija. Barem toliko je „debela“ i odgovornost vlasti u općinama i Županiji jer nisu u stanju stati u kraj toj pošasti nad katoličkom imovinom i vjerskim simbolima. Nisu u stanju ili neće? Ta će dvojba nastaviti mučiti katolike, velikom većinom Hrvate, okupljene u vjeri u Crkvi. Vjerojatno i zbog toga u dosta slučajeva župnici i vjernici i ne prijavljuju skrnavljenja, provale i krađe. Izgleda im je prešlo u naviku da od pozivanja u pomoć mjerodavnih službi nema nikakve koristi.

Svaki pronađeni i kažnjeni napadač na Crkvu, uzidani je kamen u povjerenju Hrvata u većinsku vlast i u zajednički život. Svaki neučinjeni potez da se spriječi napad i na vrijeme zaštiti vjerska katolička zajednica razgradnja je povjerenja. Ovo drugo je za sada u prednosti. Nažalost! i na sramotu!