4-3-1U razgovoru s izaslanstvom Općinskog odbora HDZBiH Tuzla predvođenim predsjednikom Ivicom Kovačevićem, župnik u župi Šikara fra Marko Lovrić je istaknuo: „Općina Tuzla ne pokazuje nimalo volje da financijski ili na neki drugi način pomogne uređenju katoličkih groblja i izgradnju komemorativnih centara u Ljepunicama, Matićima i Lipnici Srednjoj, u Župi Šikara. Osim toga, 'Komunalac', javno poduzeće čiji je osnivač Općina, uporno ignorira svoje obveze redovitog odvoza smeća s groblja.“

Ovakav odnos općinskih vlasti, iako primjetan već dulje vrijeme, za župnika fra Marka Lovrića je neočekivan, neprihvatljiv i suprotan javno proklamiranom načelu suradnje Općine s vjerskim zajednicama.

Poseban problem koji je fra Marko istaknuo je da su katolički objekti u Župi Šikara, uključujući i svetište Gospe Lipničke u Lipnici Srednjoj, u posljednjih godinu dana pljačkani i skrnavljeni osam puta, što upotpunjuje dojam o odbačenosti župne zajednice. „Za popravku oštećenja od spomenutih obijanja i pljački uložili smo pet tisuća maraka, a bez da nas je policija barem izvijestila o rezultatu ijedne potrage za počiniteljima“, kazao je fra Marko.

4-3-2Članovi triju odbora za održavanje groblja također smatraju da je neprihvatljiva nebriga općinskih vlasti te se pitaju je li to zato što su u pitanju katolička groblja.

Članovi izaslanstva OO HDZBiH Tuzla obećali su punu potporu župniku i Župi Šikara te su se ujedno obvezali kako će kod lokalnih vlasti inzistirati na rješavanju svih pobrojanih problema.