K C TuzlaNajnoviju odluku Vlade Tuzlanske županije o sufinanciranju prijevoza učenika osnovnih škola, a po kojoj su roditelji više od 200 učenika tuzlanske Osnovne škole Katoličkog školskog centra “Sveti Franjo” ostali zapostavljeni, HDZ BiH Soli smatra krajnje nedemokratičnom.

Odluka je neizmijenjena po pitanju kriterija, unatoč ranijih upozorenja roditelja da se njezinom primjenom vrši segregacija učenika po uvjetima prijevoza. S obzirom da se odluka ponavlja već treći, četvrti puta te na činjenicu da se uglavnom radi o djeci hrvatske nacionalnosti koja u Tuzlanskoj županiji jedino u KŠC-u mogu učiti na maternjem jeziku, očito je da se Vlada u ovome slučaju vodila strateškim nacionalnim i političkim motivima.

HDZ BiH Soli smatra da se kriterij udaljenosti ne može primjenjivati na Osnovnu školu u KŠC-u, naprosto jer je to jedina škola na području Tuzlanske županije u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

Vladina je bezobzirnost tim veća jer je namjerno dovodeći roditelje učenika hrvatske nacionalnosti u teži socijalni položaj, jer jedino oni moraju u cijelosti plaćati prijevoz svojoj djeci, prekršila sva domaća i međunarodna pravila o pravu na obrazovanje. Država, naime, ima obvezu poštovati pravo roditelja i osigurati takvo obrazovanje i nastavu koji su u skladu s njihovim vlastitim uvjerenjima.

Protivan ovakvim civilizacijskim načelima te protivan načelima multietničnosti, upravo je postupak Vlade Tuzlanske županije izražen kroz odluku o sufinanciranju prijevoza učenika do konca ove godine.