4-18-2Izaslanstvo Općinskog odbora HDZ BiH Tuzla, predvođeno predsjednikom Ivicom Kovačevićem, sudjelovalo je u srijedu, 19. travnja 2012. godine na Javnoj tribini u Dragunji. To je bila prva tribina pod nazivom „Slušamo vas", u nizu koje će Općinski odbor HDZ BiH Tuzla ovoga proljeća organizirati u svim tuzlanskim mjesnim zajednicama u kojima stranka ima svoje temeljne ogranke.

Predsjednik Kovačević je govorio o aktualnoj političkoj situaciji, poglavito sa stajališta refleksije „crveno-zelene" koalicijske vlasti u Županiji i Federaciji na ekonomski i socijalni položaj u mjestima s većinskim hrvatskim pučanstvom. S obzirom i na sami naziv tribine „Slušamo vas", mještani su iznijeli nekoliko velikih problema komunalne naravi u Dragunji.

Najveća je poteškoća u Dragunji to što cijelo selo nema riješeno pitanje vodoopskrbe. Čulo se da i u najpovoljnijim uvjetima u ljetnim mjesecima više od pola sela nema vode za osnovne potrebe kućanstva, a pogotovo ne za napajanje stoke. A za sušnog ljeta kakva su bila tri prošla, svi bunari u selu presuše. Mještani su od predstavnika HDZ-a BiH zatražili da utječu na općinske vlasti koliko mogu ne bi li se posljedice nedostatka vode barem malo ublažile. U situaciji kada u selu nema vode ni za piće, nisu u mogućnosti ni razmišljati o pokretanju nekoga obiteljskog gospodarstva kako bi lakše preživjeli.

4-18-14-18-3Osim vode, problem su u Dragunji i zapušteni putovi. Mještani inzistiraju da im se barem asfaltira oko 300 metara puta do groblja te da Općina napokon asfaltira krakove prema Antunovićima i Božićima za što su mještani prikupili novce i predali ih Općini prije nekoliko godina. Slažu se da bi prioritet trebao biti posve neuvjetni put koji povezuje Gornju i Donju Dragunju te Cerik.

Naposljetku su mještani iskazali odlučnost da će u skorije vrijeme što vlastitim doprinosom što pomoći „sa strane" obnoviti i staviti u funkciju dom koji se nalazi duboko u selu. Još su od javnog komunalnog poduzeća „Komunalac" zatražili postavljanje nekoliko kontejnera i redoviti odvoz smeća.

Prije javne tribine, izaslanstvo HDZ BiH Tuzla se susrelo s novim župnikom u Dragunji vlč Pericom Majićem. U ugodnu razgovoru u župnoj kući, vlč Perica je kazao da je za kratko vrijeme ostao oduševljen potencijalom Dragunje, ali i zatečen infrastrukturnom zapuštenošću. Najavio je da neće štedjeti ni truda ni vremena da poboljša barem neke stvari na svojoj novoj župi.