4-19-2Izaslanstvo Općinskog odbora HDZ BiH Tuzla, predvođeno predsjednikom Ivicom Kovačevićem, sudjelovalo je u četvrtak, 20. travnja 2012. godine na Javnoj tribini u Breškama. Tijekom javne tribine aktualizirane su teme u okviru kojih se govorilo o grubom kršenju volje hrvatskog naroda budući da su bošnjačke političke stranke SDP i SDA stvorile koaliciju s HSP i NSRzB smatrajući ih „hrvatskim" političkim opcijama svjesni da te dvije političke opcije nemaju legitimitet i legalitet da zastupaju hrvatske interese. Vodeći se takvom politikom i u Tuzlanskoj županiji zaobiđena je volja hrvatskog naroda izražena kroz HDZ BiH koja je dobila potporu unutar Hrvata.

Također, sudionici javne tribine konstatirali su da rezultati Vlade TŽ i Vlade FBiH nisu doprinijeli zaustavljanju nezaposlenosti, pokretanju investicija, te da ništa od najavljivanog nije ispunjeno.

Ono na što su posebno mještani Brežaka ogorčeni jeste odnos općinskih struktura vlasti predvođenih SDP-om koje apsolutnu zanemaruju infrastrukturne projekte i potrebe u ovoj Mjesnoj zajednici. Posebno ogorčenje izaziva spoznaja da u MZ Breške ni jedan projekt nije realiziran bez sudjelovanja građana tzv. metodom „marka na marku" te je na takav način od građana prikupljeno 450 000 KM. I pored toga prema riječima mještana dolazi do neravnopravnog odnosa općinskih vlasti jer se za projekt ulične rasvjete od 40 rasvjetnih stupova u zaseoku Bakaluše od građana prikupilo 40 000 KM, a u susjednoj MZ Donja Obodnica za isti broj rasvjetnih stupova od građana je prikupljeno 5 000 KM.

I u ovoj MZ izražen je problem vodoopskrbe u sušnim mjesecima, a prema trenutačnim informacijama za rješavanje tog problema ne postoji volja općinskih struktura vlasti. Mještani Brežaka se pitaju zbog čega se Općina Tuzla ne zaduži novim kreditnim aranžmanom kao što se to čini i kad se rješavaju projekti u užem dijelu grada. Također, mještani traže da se hitno izvrši rekonstrukcija puta Dokanj-Breške-Gornja Obodnica te da se realizira godinama obećavani projekt asfaltiranja puta Nikolići česma-Crkva.

Pored komunalnih problema mještani su izrazili ogorčenje i neslaganje s mogućnošću da Osnovna škola Breške izgubi status samostalne ustanove, a naročito iz razloga što je to povijesna škola u kojoj je započeto školstvo na ovim područjima.