5-12-1-1„Ako vam je težak stijeg čestitosti utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti mi ćemo ga držati."

U organizaciji udruga proisteklih iz rata Hrvatskog vijeća obrane na Husinu je svečano obilježena 20. obljetnica osnutka 115. HVO brigade „Zrinski". Uz udruge proistekle iz rata, obilježavanju su nazočili predstavnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH te brojni predstavnici društvenog i političkog života grada Tuzle i Tuzlanske županije.

Program obilježavanja je započeo svetom misom za pale branitelje u Župnoj crkvi na Husinu koju je predvodio župnik vlč. Marinko Mrkonjić. Nakon mise uslijedilo je polaganje vijenaca na središnjem spomen obilježju na Husinu.

Centralni dio manifestacije bila je svečana akademija na kojoj su o ratnome putu Brigade govorili predsjednik HVO Tuzla g. Ivo Andrić Lužanski i njezin zapovjednik Zvonko Jurić. Tom su prigodom obojica podsjetili na dane ponosa i slave kada se domoljublje žrtvom dokazivalo, a sloboda krvlju plaćala.

5-12-1-25-12-1-3Nazočne su također pozdravili, a obiteljima stradalih izrazili sućut i Faruk Šahović predsjednik Jedinstvene organizacije boraca TK, predsjednik ŽO HDZBiH Soli i izabrani predstavnik u Skupštini TŽ Mijo Krešić, generalni konzul RH u Tuzli Josip Juras, zapovjednik 108 HVO brigade general Martin Frančešević te izaslanik zamjenice ministra obrane Marine Pendeš brigadir Ilija Petrović.

Obilježavanju 20. obljetnice formiranja 115. HVO brigade „Zrinski" nazočilo je brojno izaslanstvo ŽO HDZBiH Soli predvođeno predsjednikom Krešićem i predsjednicima općinskih organizacija Tuzla, Lukavac, Živinice, Srebrenik i Banovići.

Treba napomenuti da je i ovaj je put obilježavanje obljetnice 115. HVO brigade „Zrinski" ignorirano kako od predstavnika Općine Tuzla, tako i od strane Vlade TK i nadležnog ministarstva što je još jedan jasan pokazatelj koji govori u prilog lažno proklamiranoj multietničnoj i demokratskoj slici ove sredine.