5-10-2Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Soli svim bivšim časnicima, dočasnicima i bojovnicima 115. HVO brigade „Zrinski“ čestita 20. obljetnicu osnutka Brigade.

Izražavamo puno poštovanje dragovoljcima koji su prvi stali u obranu svoga ognjišta i domovine Bosne i Hercegovine i koji su se organizirali u prvu obrambenu vojnu postrojbu na području današnje Tuzlanske županije – u 115. HVO brigadu „Zrinski“. U vrijeme časnog ratnog puta u toj je brigadi bilo oko dvije tisuće bojovnika, najviše Hrvata, ali i Bošnjaka i Srba, 50 ih je poginulo, a više od stotinu ranjeno na bojišnicama oko Brčkog, Gradačca, na Majevici, prema Ozrenu i Šekovićima. Jedinstveno je bilo u tadašnjoj ratnoj BiH bratimljenje u travnju 1993. godine 115. HVO i Prve tuzlanske brigade Armije BiH. A kada je završavala svoj svijetli ratni put, 115. HVO brigada „Zrinski“ je više nego itko drugi doprinio izbjegavanju novog krvoprolića i razaranja u današnjoj Tuzlanskoj županiji.

U svjetlu ovih „ratnih“ činjenica, na dan kada 115. HVO brigada „Zrinski“ obilježava 20. obljetnicu i kada činimo sve da uspomena na poginule bude trajna i kada činimo sve što možemo da preživjeli imaju život dostojan dragovoljcu branitelju, dužni smo upozoriti na poratni i današnji (gotovo diskriminatorski) odnos (krajnji nemar) vlasti prema bivšim pripadnicima 115. HVO brigade „Zrinski“ i prema samoj brigadi Hrvatskog vijeća obrane.

  • U Ministarstvu za branitelje Vlade Tuzlanske županije ili nekom njezinom tijelu zaduženom za pitanja branitelja nema niti jednog pripadnika 115. HVO brigade „Zrinski“?!
  • Kod dodjele bespovratne pomoći za zbrinjavanje branitelja, a u posljednjih 10-tak godina iznosila je oko 60 milijuna maraka, kao da je rađeno namjerno razdvajanje. Na prste jedne ruke se mogu izbrojiti pripadnici HVO-a koji su dobili takvu pomoć iz proračuna. Za branitelje iz 115. HVO brigade „Zrinski“ nezamislivo je teško doći do pomoći i preko općinskih službi u Živinicama, Lukavcu, Srebreniku ili Tuzli. Pomaganje braniteljima da dođu do krova nad glavom značilo bi i njihov ostanak u Tuzlanskoj županiji pa je otuda nejasno i busanje u prsa o multietničnosti ako se ona ne provodi.
  • Udruge proistekle iz Hrvatskog vijeća obrane u Tuzlanskoj županiji na godinu dobiju tek tisuću, dvije tisuće maraka, što nije dovoljno ni za podmirenje uredskih potreba.
  • Naprosto je neshvatljivo, krajnje ponižavajuće, da pri nedavnom izboru važnih datuma za Tuzlansku županiju, Vlada nije našla mjesta ni za što niti za ikoga vezanog za Hrvatsko vijeće obrane. Tako čak ni za 15. ožujka 1992. godine, dan kada se na području današnje Tuzlanske županije dogodio prvi sukob branitelja iz „Živiničkih sokolova“ i bivše JNA na Sprečanskom mostu. Nakon zarobljavanja svoga časnika u tome oružanom sukobu, zrakoplovi bivše JNA su granatirali selo Lug kod Živinica. Bilo je to prvo borbeno djelovanje iz zrakoplova tadašnje JNA.
  • Nemoguće je naći ni zdravorazumsko objašnjenje političkom otporu da se jedna ulica u Tuzli obilježi imenom 115. brigade „Zrinski“ Hrvatskog vijeća obrane.

Ovime izražavamo nezadovoljstvo odnosom vlasti i nametnutim mišljenjem prema 115. HVO brigadi „Zrinski“, brigadi čiji su pripadnici životima branili svoj dom, naša sela i gradove, koji na bojišnici nisu ni za milimetra popustili, koji nisu ni prema kome i ni prema čemu u Tuzlanskoj županiji na žao učinili i to ovjerili časnim postupkom 10. siječnja 1994. godine, brigadi Hrvatskog vijeća obrane, pobratimu Prve tuzlanske.