Predizborni skup-NaslovnaU dvorani Hrvatskog doma „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru (BiH) održan je središnji skup HDZ-a i Domoljubne koalicije za XI. izbornu jedinicu. Kao i na svim našim skupovima - i u Gradu na Neretvi sjajno, pobjedničko ozračje. Hrvatsko zajedništvo i istinska ljubav prema svom narodu - ususret pobjedi na izborima. Domoljublje. Ponos. Zajedništvo. Okupili smo najbolje i najstručnije. Kvaliteta našeg programa jamči bolju budućnost i kvalitetniji život svakome pojedincu.

Zajedno….

Na jednom mjestu okupili su se brojni dužnosnici naše stranke - od nacionalne razine pa naniže. Te predstavnici Domoljubne koalicije i sestrinskog HDZ-a BiH. Deseci i deseci stranačkih zastava. Poimenice su pak predstavljeni svi kandidati Domoljubne koalicije za XI. izbornu jedinicu.

… za jaku Hrvatsku!

Predsjednik Tomislav Karamarko obratio se prisutnima u govoru - često prekidan gromoglasnim pljeskom. Prisutnima su se obratili predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH (i predsjedavajući Predsjedništva BiH) prof. dr. Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (i prvi kandidat na listi domoljubne koalicije za XI. izbornu jedinicu) dr. Božo Ljubić i saborski zastupnik (i kandidat) Ivan Šuker.

Pred novom povijesnom zadaćom

Ovo su izbori nakon kojih ćemo okrenuti novu stranicu suvremene hrvatske povijesti. Ravni su onima 1990. Jer - i tada se odlučivalo o budućnosti Domovine. HDZ je tada - predvođen dr. Tuđmanom - i zahvaljujući braniteljima stvorio državu. Obranio je i učinio samostalnom. Hrvatski narod dugo je težio za svojom neovisnošću. Razmislimo koliko je ljudi dalo život za Hrvatsku. Koliko je stotina godina zatvora presuđeno onima koji su htjeli svoju domovinu i protjerano sa svojih ognjišta. Koliko samo iz ponosne Hercegovine? Koliko smo čuli priča o onima koji su nestali u kolonama. Mi smo sretnici - jer smo sudjelovali u stvaranju neovisne Hrvatske. Jer smo poznavali najvećeg Hrvata 20. stoljeća dr. Franju Tuđmana. Naša država kao da je u ovih 25 godina proživljavala dječje bolesti. HDZ je jedina stranka koja je imala snagu usmjeravati sudbinu Hrvatske. Stranka smo koja u sebi sažima biće i identitet hrvatskog naroda.

Sudbinski vezani uz svoj narod

Nije stvorena bilo kakva država - stvorena je demokratska s višestranačkim parlamentom. I to je politička doktrina dr. Tuđmana - koja je suvremena i danas, a i ostat će suvremena. Jer je vrlo jednostavna - sloboda hrvatskom narodu, neovisnost i demokracija. HDZ je fundamentalna stranka hrvatskog naroda - zbog toga smo i bili na udaru. Zbog toga su nas htjeli proglasiti „kriminalnom organizacijom“. Tko su naši članovi? U Hrvatskoj je 320 000 blokiranih građana. Tu su još i njihove obitelji. U Hrvatskoj je oko 270 000 nezaposlenih, onih koji rade, a ne primaju plaću. Oni su i naši članovi Mnogi naši članovi su blokirani, bez posla, iselili su iz Hrvatske… . I takve će ljude netko proglašavati „kriminalcima“?!

Za europsku BiH

Odnos prema Hrvatima u BiH je jako bitan. Hrvatski narod živi u dvije države - BiH je i moja domovina. Volim BiH - tu živi moj narod. Hrvati su u BiH konstitutivan narod. Volio bih da sve emocije koje izražavaju Hrvati u BiH prema Hrvatskoj budu na isti način vraćene. To ćemo napraviti! A naša obveza je - kad preuzmemo odgovornost za sudbinu Hrvatske - učinit sve da svi Hrvati žive zajedno u EU. Hrvati u Hrvatskoj, BiH i dijaspori su jedno tijelo. Na toj politici je dr. Tuđman stvorio državu. Nisu bez razloga neki upravo tu premisu pokušali razoriti!

Hrvati - konstitutivan narod

Neravnopravan položaj Hrvata u BiH je naša bolna rana. Napravit ćemo sve diplomatskim putem da se to ispravi. Te da promijenimo ustavni zakon - jer ne mogu Hrvati iz BiH i dijaspore imati samo tri zastupnika u Saboru. To nije prirodno. Pobijedit ćemo - uz vašu potporu. Zajedno koračajmo - u bolju budućnost hrvatskog naroda!

Šaljemo jasnu poruku - HDZ je i u Hrvatskoj i u BiH pobjednička stranka! Unatoč ovakvom izbornom zakonu i samo četiri biračka mjesta u Mostaru - Domoljubna koalicija imat će iz XI. izborne jedinice tri zastupnika. Zajedno gradimo budućnost hrvatskog naroda! Za BiH želimo gospodarsku i socijalnu stabilnost. Do kraja godine pokušat ćemo riješiti pitanje zakonodavstva - osigurati apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda. Spriječiti da se više ikada dogodi da netko uime Hrvata bira njihove predstavnike u vlasti. To ne možemo učiniti bez potpore sestrinskog HDZ-a. Pokažimo jedno veliko zajedništvo! Neka naša tri predstavnika u Saboru budu dio velikog tima okupljenog oko HDZ-a.

Izbori pred nama su povijesni. Hrvatska je za vrijeme ove vlade doživjela takvo ekonomsko i socijalno nazadovanje da će trebati velika stručnost to ispraviti. Za Hrvate u BiH i dijaspori ovi izbori imaju povijesni značaj. Prvo - Hrvati u BiH su ostvarili strateško zajedništvo, na izborima smo osvojili toliki broj glasova da se danas vlast u BiH ne može formirati bez Hrvata. Hrvati imaju danas vodeću ulogu - kao konstruktivan čimbenik u funkcioniranju BiH te njenom euroatlantskom putu. Drugo - danas na imamo Predsjednicu RH. Treće - na izborima će pobijediti Domoljubna koalicija. Bez ravnopravnosti Hrvata - nema ni stabilne BiH! Da Domoljubna koalicija misli ozbiljno svjedoči i sastav ove liste - na njoj su Hrvati koji su manjine u susjednim državama. A dijaspora raspolaže golemim potencijalom - spremna staviti se na raspolaganje Hrvatskoj i Hrvatima u BiH!

Došlo je vrijeme da se kaže onima koji u protekle četiri godine nisu napravili ništa da odu. Jeste li čuli da je Milanović spomenuo Hrvate u BIH? Hrvatsku dijasporu? Nije! Zato što njega to ne zanima. Hrvati u Hrvatskoj i BIH funkcioniraju modelom spojenih posuda. Prvi put većina domoljubnih stranaka - koje je okupio Tomislav Karamarko - zajedno izlazi na izbore. Pobijedit ćemo i pomoći Hrvatima u BiH da postanu ravnopravni narod u BIH - s ostala dva. Nitko nema ni moralno ni ljudsko pravo reći da branitelji HVO-a nemaju ista prava kao i oni u Hrvatskoj. Najlakše je reći „nema novca“. Ima jedna narodna poslovica - jedan štapić možete slomiti bez problema, ali kada to svežete u snop ne može nitko slomiti. Zajedno za jaku Hrvatsku! Zajedno za Hrvate u BiH!