HDZ Tuzla Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom boravio je danas u radnom posjetu ŽO HDZ BiH Soli.

U prostorijama županijskog i općinskog odbora HDZ BiH Soli i Tuzla, predsjednika Čovića dočekali su član Predsjedništva HDZ BiH iz Tuzlanske županije i zamjenik ministra sigurnosti BiH, Mijo Krešić, predsjednik ŽO HDZ BiH Soli Zvonimir Banović, te predsjednici OO HDZ BiH Živinice, Gradačac, Srebrenik, Čelić, Lukavac, GO Tuzla te predsjednica Županijskih odbora Zajednice žena, Mladeži i Kluba utemeljitelja HDZ BiH Soli.

Predsjednik ŽO HDZ BiH Soli Zvonimir Banović na početku sastanka izvijestio je predsjednika Čovića oko stranačkih aktivnosti, o pitanjima vezanima za stranku, funkcioniranju vlasti, o sudjelovanju u vlasti HDZ BiH, tj. o ne sudjelovanju i svim posljedicama koje to nosi za sobom, o članstvu i o funkcioniranju ŽO. „Na razini ove županije ne funkcionira koalicijski sporazum sa SDA i SBB-om i to nanosi nesagledive posljedice. Naime nitko od Hrvata ne sudjeluje u upravljačkim tijelima i tamo gdje se donose važne odluke, a koje direktno utiču na život svakog od stanovnika. Takav odnos se mora mijenjati i mi ćemo tražiti modele kako promijeniti postojeće stanje jer HDZ BiH uživa potporu hrvatskog naroda na području ovog prostora, a iz toga proizlaze i jasne obveze“ izjavio je Banović.

Govoreno je i o  problemima s kojim se suočavaju Hrvati na ovom prostoru, posebno kada je u pitanju zapošljavnje mladih, odnosno odlazak mladih ljudi i kompletnih obitelji s ovog područja. Pri zapošljavanju se ne poštuje nacionalna struktura, pa ni pri zapošljavanju u javnim institucijama, što je posebno istaknuto na sastanku.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, u izjavi za medije je kazao: „Ovo je jedna redovita posjeta s ciljem da se porazgovara i sa predstavnicima udruga, katoličke crkve, gospodarstvenicima o uobičajenim temama i problemima koji prate ovaj kraj BiH. Nakon dužeg vremena sam ponovo u Tuzli, razgovarao sam sa stranačkim kolegama o situaciji na županijskoj i općinskoj razini. Mi nismo dio vlasti u ovoj županiji i na taj način se nanosi šteta ljudima koji žive ovdje, a hrvatske su nacionalnosti iz razloga što većina Hrvata u BiH gravitira HDZ-u BiH“.

Na sastanku su iz predsjednika Čovića nazočili i Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta u Vladi FBiH, Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH i Josip Martić, ministar prostornog uređenja u Vladi FBiH.

Nakon sastanka delagacije je posjetila vlč. Andriju Župarića, župnika u župi sv. Ante Padovanskog u Lukavcu. Uz predsjednika HDZ-a BiH i predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, sastanku su nazočili i dužnosnici HDZ BiH iz Tuzlanske županije, predstavnici katoličke crkve, istaknuti poduzetnici, kulturnog života tuzlanskog kraja i predstavnici nevladinih udruga. Tema sastanka bila je veliki odlazak mladih i obitelji sa ovog područja koji najviše pogađaju hrvatsku zajednicu kao i promjene izbornog zakonodavstva.