MilasU sklopu susreta predstavnika Hrvata Tuzlanske županije i članova Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u petak 13. svibnja, predsjednik GO HDZ-a BiH Tuzla i zastupnik u Gradskom vijeću Ivica Kovačević, razgovarao je s prvim čovjekom te ustanove, Zvonkom Milasom. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim pitanjima i problemima koje muče Hrvate u Tuzlanskoj županiji.

 

Između ostaloga je istaknuto kako se niti u jednoj školi u Tuzlanskoj županiji, izuzev osnovne škole i gimnazije u Katoličkom školskom centru „Sv. Franjo“ u Tuzli, nastava ne izvodi na hrvatskome jeziku. Problem je i nepoštivanje nacionalnog sastava stanovništva pri zapošljavanju, nedostatak radnih mjesta, što uzrokuje odlazak mladih i čitavih obitelji iz Tuzle i TŽ.

Predstojnik Milas je u razgovoru doznao i za brojne aktivnosti koje se provode s ciljem očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata ne samo grada Tuzle već i cijele Županije te o budućim projektima i planovima gdje Hrvatska demokratska zajednica BiH nastoji pronaći svoje mjesto i ugraditi svoj doprinos da Hrvati Tuzle ostanu dijelom političkog i društvenog života  u svome gradu, kao građani koje će se pitati kada se budu donosile važne odluke.

 

Milas je naglasio kako je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH– na svim razinama – od političke do gospodarske, među prioritetima aktualne Hrvatske vlade. Unatoč mjerama štednje koje su primijenjene u drugim resorima, financijska potpora programima namijenjenim Hrvatima u BiH, nije se smanjivala što samo pokazuje zauzetost Vlade RH u cilju jačanja položaja hrvatskog naroda u BiH – rekao je Milas i dodao da će Državni ured, osim projekata koji Hrvatima u BiH osiguravaju bolje uvjeta života, potporu davati i razvojnim projektima koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta a samim tim, u konačnici, ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.