vodotoranjOvoga će ljeta započeti obnova vodotornja u Vukovaru, jednog od simbola odlučnog otpora agresoru u Domovinskom ratu. Slavna povijest vodotornja počela je u vrijeme najžešćih borbi u Vukovaru kada je na ovaj grad dnevno padalo 800 granata. Vodotoranj je nemilosrdno gađan projektilima, ali ne i uništen, čime je postao simbol obrane, a njegovu važnost najbolje pokazuje i hrabra gesta branitelja koji su, u to vrijeme, na njegovu vrhu, uvijek iznova, postavljali hrvatsku zastavu.

Nedavno pokrenuti projekt obnove je osmišljen tako da se najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata u Vukovaru i Hrvatskoj sačuva onakvim kakav je sada, ali i da se otvori i učini dostupnim široj javnosti. Kroz obnovu vodotornja želi se ispričati priča o hrvatskom zajedništvu, ponosu i hrabrom otporu agresoru u Domovinskom ratu.

Prema planu bi radovi trajali godinu dana, dok troškovnik iznosi 20 milijuna kuna (oko 5,2 milijuna KM).

Projektom je predviđeno da u okolici vodotornja budu izgrađeni parkinzi, dječje igralište, a bit će postavljen i popis imena svih donatora, od najmanjeg do najvećeg.

Tim su povodom u Hrvatskoj organizirane brojne akcije prikupljanja financijskih sredstava, a u znak potvrde prijateljskih odnosa između grada heroja i Tuzle, na  redovitoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, 31. svibnja, usvojena je inicijativa vijećnika HDZ-a BiH da i naš grad novčano potpomogne obnovu vukovarskog simbola. Zasad nije naglašeno o kojem je iznosu riječ.

U prijedlogu Kluba vijećnika HDZ-a BiH stoji: Kako su grad Tuzla i grad Vukovar prijateljski gradovi, smatramo važnim da se naša lokalna zajednica uključi u akciju obnove vodotornja  čime ćemo još jednom pokazati svoje prijateljstvo s herojskim gradom Vukovarom.

M. B.