Breske 1Breške, u Bakalušama i u Domu te Donja i Gornja Dragunja bili su mjesta u kojima su se u protekla dva dana kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine za Gradsko vijeće Tuzle, predvođeni nositeljem liste Ivicom Kovačevićem, susreli i razgovarali s biračima.

S obzirom da dosadašnje HDZ-ovo prepoznatljivo jako i iskreno artikuliranje nagomilanih komunalnih problema u naseljima oko središta Tuzle, nije ni čuditi što su se, primjerice u Bakalušama, okupili mještani dosada u pravilu lojalni vladajućim strankama u Tuzli kako bi na skupu transparentno poručili da su ovoga puta uz HDZ BiH. Dosta njih nije se pokolebalo ni pred spinovanim strahom vladajuće garniture od nacionalnih stranaka.

-U Breškama, dugogodišnji nemar vlasti trpe i proživljavaju jednako svi mještani, bez obzira na nacionalnost. Bez vode biti u 21. stoljeću, nije dostojno niti jednog čovjeka-, upozorio je Ivica Kovačević, nositelj HDZ-ove liste. -I ne samo to-, dodao je, -i bez očišćenih putova tijekom zime, kao da su Breške na najvišoj planini, a ne pitomi brežuljci nadomak Tuzle-.


Kovačević je naveo razloge zašto HDZ BiH zaziva promjene u Tuzli: jer u svojim domovima želimo imati gradsku vodu i priključke na sustav kanalizacije. Uzalud svi krediti i sva obećanja kada su Dokanj, Breške, obje Obodnice, Lipnice, Dragunja, Dobrnja i Čanići i dijelovi drugih naselja bez vode i kada u ovim ljetnim mjesecima žeđaju i mole da im se dostavi barem cisterna vode; jer želimo imati kvalitetnu cestovnu mrežu u cijelome gradu koja će biti uvijek prohodna, a posebice u zimskim mjesecima. Ne želimo ceste koje će propasti nakon godinu dana, ne želimo sumnjive izvođače radova koje nitko ne kontrolira, ne želimo zimi biti zarobljeni u svojim domovima jer nema nikoga tko bi očistio ceste.

U Donjoj Dragunji mještani imaju slične probleme, u Gornjoj još i veće. Kažu da u Gornju Dragunju „iz politike“ nitko osim HDZ-a BiH nije godinama kročio. Jednako ni razgrtač snijega. A upravo za vrijeme dok političari iz vlasti zaobilaze Gornju Dragunju, pola šuma u privatnom vlasništvu je ilegalno posječeno. Na nebrojeno puta traženu zaštitu od policije i vlasti nijednom ju nisu dobili. Imovinska sigurnost u Gornjoj Dragunji je najniža na cijelom tuzlanskom području. U proteklo vrijeme u obje Dragunje harala su klizišta, trgala putove i urušavala kuće, ugrožavala crkvu i svećenički objekt pored. I pored mnoštva zapisnika, izlazaka komisija ... pomoći skoro da i nije bilo. U gradskoj je upravi odgovor uvijek bio – za Dragunju nema novaca.

-Dolazeći ovdje u teškim danima i primajući vaše apele za pomoć, svaki sam puta kao vijećnik intervenirao u gradskim službama, apelirao da vam se pomogne. To će i ubuduće raditi vijećnici HDZ-a BiH, budite uvjereni, bilo tko da bude izabran od kandidata-, poručio je Kovačević.

Uz nositelja liste Ivicu Kovačevića, u Breškama i obje Dragunje bili su kandidati: Svjetlana Nikolić (predsjednica Udruge Društvo Breščana, iznimno prihvaćene u tome dijelu Tuzle, s mnogo dobrog urađenog posla za zajednicu), Marko Ivanić (predsjednik HDZ-ova temeljnog ogranka Dragunja i član savjeta MZ Dragunja), Jasminka Mijatović, Nikica Vidović, Dražan Divković, Maja Pođanin, Dejan Kovačević, Nataša Pavić, Marina Stjepanović, Dražen Vilušić, Gordana Vareškić, Anto Jurić, Ilija Stojak, Dragana Banović, Goran Stojak, Suzana Petrović, Niko Pejić, Magdalena Vidaković, Zlatko Špoljarević.