IvicaaNajavljena implementacija izbornih rezultata na razini vijeća mjesnih zajednica u Gradu Tuzli još jednom zorno prikazuje kako, u ovoj najmnogoljudnijoj županiji u Bosni i Hercegovini, ne postoji značajnija razlika u odnosu bošnjačkih političkih stranaka, bilo da je riječ o SDP-u ili SDA-u, prema Hrvatima koji žive na tom prostoru.

Prema rezultatima zadnjega popisa u Gradu Tuzli živjelo je nešto više od 15 tisuća Hrvata. Sredine u kojima većinski žive Hrvati i gdje imaju svoju zemlju, uglavnom se nalaze izvan uže gradske jezgre. Većina tih naselja stavljena je na marginu zanimanja lokalne vlasti predvođene SDP-om i gradonačelnikom Jasminom Imamovićem. Takav odnos gradske vlasti doveo je do toga da stanovništvo vapi za kvalitetnom cestovnom infrastrukturom, vodovodnom mrežom, rasvjetom i drugim za život potrebnim stvarima, a da se za rješavanje bilo kojeg komunalnog problema, nerijetko, mora čekati i po nekoliko godina. Sve to dodatno obeshrabruje ljude i, uz evidentno teško gospodarsko stanje, utječe na njihov odljev iz ovih krajeva proteklih nekoliko godina.

Jedini koji su u proteklome periodu dizali svoj glas protiv takve politike tuzlanske lokalne vlasti bili su vijećnici HDZ BiH. „Tuzlanski Hrvati ne traže mnogo. Mi želimo živjeti ovdje, na našoj zemlji, u našemu gradu, zajedno sa našim susjedima. Želimo da naš grad postane mjesto boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg življenja svih njegovih stanovnika, bez obzira na to kako se zovu i gdje žive. Ceste, voda, struja, rasvjeta, javni prijevoz, čist zrak... trebali bi biti pravilo, a ne privilegij u XXI. stoljeću“, ističe Ivica Kovačević, predsjednik GO HDZ BiH i vijećnik u GV Tuzla.

Upravo zato što su glasni i što traže minimum prava i uvjeta za život, predstavnici HDZ BiH za gradsku vlast predstavljaju „opasnost“ koju namjeravaju politički ušutkati i svesti njihov utjecaj na minimum. Naime, nakon što je HDZ BiH na proteklim Lokalnim izborima osvojio blizu 3000 glasova što je, unatoč odlasku ljudi, najbolji izborni rezultat od 1996. godine do danas na pomolu je osveta kojom se želi onemogućiti da Hrvati kroz sudjelovanje u organima mjesne zajednice iskažu potrebe i artikuliraju svoje stavove u onim sredinama u kojima žive. „Hrvatska demokratska zajednica je ostvarila najbolji rezultat na lokalnim izborima u Tuzli u svojoj povijesti. Osvojili smo najveći broj glasova na osam tuzlanskih mjesnih zajednica i uvažavajući upravo taj rezultat trebalo bi nam pripasti i četrdesetak mjesta u vijećima mjesnih zajednica. Od gradske vlasti očekujemo da uvaži naš izborni rezultat i potporu koju su birači ukazali HDZ-u. Sve drugo bilo bi grubo kršenje izborne volje tuzlanskih Hrvata i udar na osnovne postulate na kojima počiva demokracija“, naglašava Kovačević.

Ukoliko se, unatoč svemu, dogodi da tuzlanski SDP ne uvaži volju birača iskazanu na izborima, vijećnici HDZ BiH najvljuju političku i pravnu borbu. „Tražit ćemo svaku moguću političku i pravnu pomoć svih dužnosnika HDZ BiH koji sudjeluju u vlasti kao i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH“, ističe za kraj Ivica Kovačević. I ovaj primjer odnosa prema izbornome rezultati i volji hrvatskih birača u cjelosti razobličuje plašt tuzlanske multietičnosti i multikulturalnosti te na najbolji način razotkriva pravo lice lokalnoga SDP-a.