aJučer je u posjetu Tuzli i ŽO HDZ BiH Soli boravio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ BiH g. Dragan Čović. Predsjednika Čovića dočekalo je izaslanstvo tuzlanskog HDZ-a predvođeno g. Mijom Krešićem, zamjenikom ministra sigurnosti BiH.

U svom su obraćanju članovi Županijskog odbora HDZ-a iskazali i zatražili veću i jaču potporu dužnosnika HDZ BiH ovome prostoru i projektima s kojima vlasti i različita udruženja apliciraju ka državnoj i federalnoj vladi. Naglasak je stavljen na projekte prometne infrastrukture, kao i na potporu projektima iz oblasti kulture i sporta.

Važna tema razgovora bile su i eventualne izmjene Izbornoga zakona. Iz ŽO HDZ BiH Soli istaknut je zahtjev da i tuzlanski Hrvati moraju biti dio sveukupnog rješenja i da ne smiju biti izostavljeni u razgovorima oko konačnog rješenja ovog problema. Izmjene bi svakako trebale omogućiti svakome narodu u BiH da na prostoru na kojem živi bira svoje predstavnike u zakonodavna tijela na svim razinama vlasti. Još je jednom potcrtan problem da Hrvati u Tuzlanskoj županiji nemaju niti jednog zastupnika iz reda hrvatskog naroda u Skupštini što onemogućuje bilo kakav utjecaj na politički život na ovome prostoru. Vidljivo je to na svakome koraku, od pristupa javnim ustanovama i poduzećima na području cijele županije do ulaganja u infrastrukturu i financiranja različitih projekata udruženja koja djeluju na ovome prostoru.

Od predsjednika Čovića je također zatražena i sva moguća pravna i politička potpora dužnosnika HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora po pitanju implementacije izbornih rezultata u Gradu Tuzli na razini mjesnih zajednica. Spomenuto je kako tuzlanske gradske vlasti nastoje poništiti izbornu volju građana u brojnim tuzlanskim mjesnim zajednicama i poništiti najbolji izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na Lokalnim izborima u proteklih dvadeset pet godina postojanja stranke.

Predsjednik Čović izrazio je punu potporu projektima koji budu kandidirani s ovog prostora te naglasio veći angažman predstavnika HDZ BiH na svim razinama kako bi Hrvati, ali i svi drugi narodi i građani koji žive na ovoj županiji osjetili određene pomake u svakodnevnom životu. Osnovni uvjet takvom napretku jeste stabilizacija političkih prilika u BiH i iskrena namjera svih političkih predstavnika da ovu zemlju vode ka europskome putu, a što onda mora rezultirati puno boljem i kvalitetnijem ambijentu u cijeloj BiH.

Tijekom posjeta predsjednik Čović je upriličio i niz posjeta. Prvi susret bio je na Par Selu sa vlč. Antom Stjepićem, župnikom Župe sv. Ane gdje su ga još dočekali vlč. Vlatko Rosić, dekan Tuzlanskog dekanata i vlč. Bono Tomić, župnik iz Živinica. Nakon toga predsjednik Čović je posjetio i Franjevački samostan u Tuzli gdje se susreo sa tuzlanskim franjevcima na čelu sa gvardijanom fra Mariom Divkovićem, g. Nikolom Čičom, predsjednikom HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla i g. Ivanom Bandićem, generalnim konzulom RH u Tuzli. Na koncu predsjednik Čović je obišao i HKC „Sv. Franjo“ čija se gradnja privodi kraju te obećao punu potporu tuzlanskim franjevcima u privođenju ovog velikog projekta kraju.

Odjel za informiranje ŽO HDZ BiH Soli