Ivica KovacevicGradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH najoštrije osuđuje jučerašnju Odluku o implementaciji izbornih rezultata na razini mjesnih zajednica u Gradu Tuzli. Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vladajuća je većina, predvođena SDP-om, argumentom broja ruku prekrižila izborni rezultat koji je tuzlanski HDZ ostvario na proteklim Lokalnim izborima. Time je poslana ružna poruka tuzlanskome HDZ-u, ali i tuzlanskim Hrvatima koji su u velikome broju podržali upravo HDZ-ov izborni program.

O kakvom se apsurdu u ovom slučaju radi najbolje pokazuju sljedeći podaci:

Ovakvom je „matematikom“ tuzlanski SDP upolovio broj HDZ-ovih povjerenika po mjesnim zajednicama što je jasna i nedvosmislena poruka osobama koje tamo žive. Umjesto da HDZ imenuje četrdeset jednog (41) člana savjeta mjesnih zajednica, vladajuća većina se „smilovala“ i HDZ-u dodijelila „čak“ dvadeset jednog (21). Odluku kakve nema nigdje drugdje u Federaciji BiH zasnovali su na protuzakonitom članku Statuta Općine Tuzla (članak 83.c) prema kojem je Općinsko/Gradsko vijeće to koje bira članove savjeta, dok drugdje u Federaciji građani to izravno rade na zborovima građana.

Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice BiH ovakvu političku odluku Gradskoga vijeća doživljava kao odmazdu za svoj rad i za najbolji ostvareni rezultat na Lokalnim izborima u 25 godina dugoj povijesti, a koji je tuzlanski HDZ ostvario zahvaljujući novoj, poletnoj, autentičnoj i prošlošću neopterećenoj skupini mladih ljudi. Podsjećamo da je tuzlanski HDZ zadobio povjerenje blizu 3.000 glasača i da je pobijedio na 8 mjesnih zajednica (SDP na 25, SDA na 4, TA na 2 i SBB na 1).

Kako bismo zaštitili naše birače i povjerenje koje su nam ukazali tražit ćemo svaku moguću pravnu, ali i političku pomoć predsjednika FBiH, ministra pravde FBiH, svih ostalih dužnosnika HDZ-a BiH koji sudjeluju u vlasti, kao i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ovakve, najblaže rečeno, nedemokratske odluke ruše povjerenje u institucije i bacaju sjenu na sve ono što je građeno dugi niz godina, a po čemu je Tuzla kao grad prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, ali i šire u regiji. Zbog svega navedenog pozivamo predsjedavajućeg Gradskog vijeća i vijećnike da još jednom preispitaju donošenje ove Odluke.

Odjel za informiranje GO HDZ BiH Tuzla