IMG 6697Prošli je tjedan u posjetu tuzlanskim Hrvatima boravio Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH. Tom prigodom predsjednik Čavara se susreo sa predstavnicima društveno-političkog života Grada Tuzle, Gradonačelnikom, predsjednikom Gradskog vijeća, vijećnicima HDZ BiH u GV Tuzla, generalnim konzulom RH u Tuzli Ivanom Bandićem, gvardijanom Franjevačkog samostana, kao i župnicima na Husinu i Šikari.

Povod za posjet bila je implementacija rezultata zadnjih Lokalnih izbora na razini mjesnih zajednoica. Tijekom susreta s gradonačelnikom Imamovićem istaknuto je kako odnosi oko izbora organa u mjesnim zajednicama, a koji su se pojavili u javnosti ne trebaju obilježavati Tuzlu u nekom negativnom svjetlu. Istaknuto je i da je Statut Grada Tuzle veoma loše definirao ovu oblast i da je nužna njegova izmjena. Još je jednom ukazano i kako je slična situacija bila je i nakon izbora 2012. godine. Tada je nakon šest mjeseci gradonačelnik Jasmin Imamović zajedno s čelnicima SDP-a prihvatio model izračuna u kojem je u potpunosti uvažen rezultat kojeg su političke stranke ostvarile na svakoj od mjesnih zajednica. Iz tog razloga čudi ponovni pokušaj da se HDZ-u oduzme povjerenje birača koje je zadobio i umjesto 41 člana savjeta dodjeli svega 21 član.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Imamovićem, predsjednik Čavara je također posjetio i mjesto stradanja tuzlanske mladosti te položio vijenac i zapalio svijeću na Kapiji.

Ovaj je posjet iskorišten za obilazak kapele Gospe Lipničke, kulturnog i povijesnog dobra BiH, budući je Vlada Federacije BiH izdvojila značajna sredstva za sanaciju klizišta kod ovog svetišta. Tom se prigodom fra Marko Lovrić zahvalio federalnoj vladi na izdvojenim sredstvima, koja su pomogla da se sačuva ovaj vrijedan spomenik.

Riječi zahvale Predsjedniku Federacije uputio je i vlč. Marinko Mrkonjić na potpori koju su institucije FBiH pružile tijekom izgradnje crkve na Husinu dok je tuzlanski gvardijan fra Mario Divković upoznao Predsjednika o modelu dovršetka izgradnje HKC „Sv. Franjo“ te iskazao zahvalnost za sve one koji ulažu napor da ovaj Centar bude dovršen.