e02f0a508975f55307bbUstavni sud FBiH prejkučer je konačno prekinuo diskriminaciju Srba, ali i Bošnjaka u većinskim hrvatskim županijama na temelju apelacije te je naložena izmjena Ustava i drugih zakonskih akata ovih županija. Ovu apelaciju podnio je premijer FBiH Fadil Novalić, koji dolazi iz Gradačca, općine koja svjedoči kako pak u praksi izgleda “konstitutivnost Hrvata¨, ali i Srba. U Gradačcu je doslovno ispričana cjelokupna priča o ratnoj i poratnoj golgoti Hrvata u BiH. Najprije je nepravednim Daytonskim sporazumom najveći dio općine gdje su živjeli Hrvati pripojen Republici Srpskoj.

Jedna na privremeno

Nakon rata, u federalnome dijelu Gradačca nije obnovljena nijedna obiteljska kuća Hrvata, dok su u Pelagićevu obnovljene gotovo sve. Nijedan Hrvat nije stalno zaposlen u općinskoj administraciji, piše Večernji.ba

“Mi vrlo teško dolazimo do radnih mjesta. Ne govorim o privatnim kompanijama jer privatnici uzimaju i zapošljavaju koga hoće. Mi nismo zastupljeni u općinskoj administraciji. Za vrijeme rata i nakon njega u javnoj službi radio je samo jedan Hrvat.

Ovoga SDP-ovca nisu maknuli - rekao je dopredsjednik Općinskog vijeća Gradačca Marijan Šimić. On ističe kako se nakon toga nitko nije mogao zaposliti u Općini iako je administracija došla na čak 155 radnika.

- Nijedan Hrvat, kompletno sve su Bošnjaci. Prije šest mjeseci ponovno sam problematizirao ovo pitanje, prije svega zapošljavanja naših ljudi s obzirom na odredbe Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi po popisu iz 1991. godine. Po zakonu se zapošljavanje odnosi na 1991., a bošnjačke stranke tvrde da se treba primijeniti 2013. godine. No, znate što je problem? Ni to se ne primjenjuje - dodaje ovaj hrvatski dužnosnik. Objasnio je, pak, kako su se stvari u posljednjih šest mjeseci tek toliko promijenile da su uspjeli zaposliti jednu diplomiranu pravnicu, ali samo na određeno radno vrijeme.

- Za ove zahtjeve za povećanjem broja zaposlenih dobivao sam potporu i od viših razina, od županijskih dužnosnika, do predsjednika Čovića, ministra Jozića koji je dolazio i razgovarao s načelnikom, dopredsjednika stranke Domića. Imali smo obećanja, ali ništa se nije dogodilo. Jednostavno ne žele Hrvata u općinskoj administraciji - istaknuo je sugovornik Večernjaka.

Nijedna kuća obnovljena

U ovoj općini nisu zadovoljni s višim razinama vlasti, uključivo i hrvatske dužnosnike, jer pitanje povratka nije provedeno odmah nakon rata.

- Iz Federalnog ministarstva do danas nije obnovljena niti jedna porušena obiteljska kuća Hrvata - istaknuo je ovaj dužnosnik HDZ-a koji je u Općinskom vijeću Gradačca. Šimić tvrdi kako hrvatska djeca nemaju nikakvih mogućnosti obrazovati se na materinskom jeziku.

- To ne postoji. Naša djeca moraju učiti na bosanskom jeziku. Ne pokazuje se čak ni dobra volja da se to promijeni. Postoji samo jedna škola u Špionici, ali to nije naša općina - rekao je Šimić. On dodaje kako ipak načelnik Edis Dervišagić pokazuje sklonost mijenjati odnos prema Hrvatima, čime ipak Hrvati nisu zadovoljni.

Dnevnik.ba