20180709 105413U dvodnevnom posjetu gradu Tuzli i tuzlanskim Hrvatima boravio je Lovro Kuščević, ministar uprave u Vladi Republike Hrvatske i politički tajnik HDZ RH. Ministar Kuščević se tijekom posjeta susreo s predstavnicima vjerskog, društvenog i političkog života grada Tuzle i upriličio niz susreta kako bi se što podrobnije informirao o životu hrvatske zajednice u Tuzli.

Visokoga gosta i predstavnika Vlade RH ugostili su fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkoga samostana, vlč. Marko Zubak, ravnatelj KŠC „Sv. Franjo“ i g. Ivan Bandić, generalni konzul RH u Tuzli. U funkciji političkog tajnika HDZ RH, ministar Kuščević je posjetio i ured sestrinske HDZ BiH gdje se susreo sa g. Mijom Krešićem, članom Predsjedništva HDZ BiH i zamjenikom ministra sigurnosti BiH, g. Danijelom Nikolićem, predsjednikom ŽO HDZ BiH Soli i nositeljem liste za Skupštinu TŽ na predstojećim Općim izborima i g. Ivicom Kovačevićem, vijećnikom u GV Tuzla.

Ministar Kuščević je pokazao veliko zanimanje za život hrvatske zajednice u Tuzli i na Tuzlanskome kantonu. Tijekom svih susreta istaknuta je potreba o što boljoj informiranosti predstavnika vlasti u Republici Hrvatskoj i hrvatske javnosti općenito i o ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Ministru je prezentiran pastoralni rad tuzlanskih franjevaca i suradnja sa HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla u kulturnome životu grada, rad i djelovanje Katoličkoga školskoga centra i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli. Kruna susreta bio je obilazak i posjet Hrvatskog kulturnog centra koji podižu tuzlanski franjevci u centru grada i čiju je izgradnju u najvećoj mjeri do sada financirala Vlada RH. Iz prezentiranoga i viđenoga ministar je pohvalio život i rad hrvatske zajednice u Tuzli te obećao da će od sada daleko snažnije zagovarati tuzlanske Hrvate u svakodnevnoj komunikaciji.

Kroz razgovor sa političkim predstavnicima tuzlanskih Hrvata ministar Kuščević se informirao i o političkim prilikama na prostoru Tuzlanskog kantona i grada Tuzle. Ministra su posebice zanimali problemi s kojima se susreće hrvatska zajednica koja živi, radi i djeluje na ovim prostorima. Tijekom susreta sa predstavnicima HDZ BiH posebice je naglašeno da u aktualnom sazivu Skupštine TK nema niti jednoga Hrvata te je potcrtan značaj političkog predstavnika koji bi u radu Skupštine TK bio spreman snažno zagovarati potrebe hrvatske zajednice na ovom prostoru. Nažalost, bez predstavnika hrvatskog naroda koji bi i kroz proračun TK mogao artikulirati potrebe tuzlanskih Hrvata, proračunska sredstva bivaju potrošena na način da je hrvatska zajednica u Tuzli skromno ili nimalo prepoznata. U tom smislu, a kako bi bio ostvaren konačni cilj, ulazak u Skupštinu TK, ministar Kuščević se obvezao angažirati na procesu registracije za dopisno glasovanje državljana BiH sa ovoga prostora, a koji trenutačno žive i rade u različitim krajevima Republike Hrvatske.

Vođen pozitivnim duhom i dobrim raspoloženjem ministar Kuščević je u poslijepodnevnim satima napustio Tuzlu i završio svoj dvodnevni posjet našem gradu i hrvatskoj zajednici koja tu živi, radi i djeluje.