mediji 0Dr. Dragan Čović: „Ne kalkulirajte s BiH. Bosna i Hercegovina je nedjeljiva!“

Središnji predizprni skup upriličio je u utorak navečer HDZ BiH u Tuzli. Pred više stotina ljudi, HDZ BiH predstavio je svoje kandidate za Skupštinu Tuzlanske županije. Nositelj liste i predsjednik Županijskog odbora Danijel Nikolić rekao je na početku da je uvjeren da će HDZ BiH dobiti zastupnika iz reda hrvatskog naroda u Skupštini Tuzlanske županije. Tijekom središnjeg predizbornog skupa, Nikolić je podsjetio i na značajnu dvadeset i osmu obljetnicu HDZ BiH u Tuzli. „28. godina je iza nas i danas svi zajedno možemo uzdignute glave reći da nismo ničime uprljali politički život HDZ BiH. Mi imamo jasan cilj, a to je Bosnu i Hercegovinu približiti Europskoj obitelji. Želimo je učiniti još boljom, gospodarski jakom, zemlju s jedankim mogućnostima i pravima za sve narode i građane koji ovdje žive“, rekao je Nikolić te dodao da nikada neće prihvatiti nametanja da su ljudi iz HDZ-a oni koji ne vole ovaj prostor, da su neprijatelji domovine u kojoj žive. „Za takve smo nacionalisti. Žele nas svrstati u pogrdne pojmove. Ali mi to nismo. Mi jesmo nacionalno osviješteni i ne stidimo se svog identiteta. Što je pogrdno ako svatko od nas ima svoju naciju i znamo kome pripadamo? To je bogatstvo BiH.“ Nikolić je naglasio važnost podrške mladim ljudima čije ideje i uspješnost se moraju prepoznati i dati im veći prostor za djelovanje. „Moramo još više ulagati u obrAzovanje mladih, naročito onih koji iskažu veću spremnost za učenje ili pokazuju određene predispozicije te žele napraviti rezultat koji će od mladog čovjeka uz adekvatnu potporu stvoriti vrhunskog stručnjaka. Jer, to će se zajednici višestruko vratiti. Treba se samo osvrnuti na mlađe generacije koje danas imaju vrlo uspješne biznise ili čije su biznis ideje prepoznate kao veliki potencijal. To je značajna baza i njih treba maksimalno uvažiti i dati im priliku za dodatni razvoj jer ćemo kao društvo od toga imati višestruke koristi“ istakao je Nikolić.

Tijekom skupa javnosti su se obratili još i nositelj liste za Parlament FBiH Mijo Krešić te Mijo Matanović, nositelj liste za Parlament Bosne i Hercegovine. Mijo Krešić zamjenik ministra sigurnosti BiH naglasio je opredjeljenost HDZ BiH za sudjelovanjem u javnom životu i političkom prostoru. „Takva naša opredjeljenost je izražena kroz naš rad i naše sudjelovanje u političkom i društvenom životu, u kulturnom i vjerskom životu. Mi zato ovdje moramo biti politički čimbenik i naši prijatelji Bošnjaci moraju nam omogučiti da mi izaberemo svog predstavnika u Skupštinu Tuzlanske županije. Danijel Nikolić je jedna nova snaga hrvatske zajednice i to nema alternativu. Zato podržimo HDZ BiH“, rekao je Krešić.

Mijo Matanović pozvao je sve ljude da se 7. listopada odazovu na izbore. „Očekujem da od tog dana Tuzlanska županija ima predstavnika iz reda hrvatskog naroda. Ovaj datum nam je sve bliže i vjerujem da ćete vi u Tuzlanskoj županiji uspjeti.“

Hrvatski član predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović tijekom svog obraćanja iskazao je Danijelu Nikoliću veliko povjerenje u vođenju stranke na području Tuzlanske županije. Čović je rekao da „Zajedništvo“ koje je i slagan ove stranke ima posebnu simboliku. „Mi mislimo na zajedništvo sa svima. Svi oni koji nas pokušavaju svrstavati ekstremno desno i davati nam kojekakve epitete, želim poručiti da takvi nismo ni na koji način. Ja sam uvjeren da će naša riječ #zajedništvo pobijediti kod naših prijatelja Bošnjaka i kod svih onih koji žive zajedno s nama. Svatko onaj tko je pokušao prikazati raskol među Hrvatima i Bošnjacima u posljednje vrijeme, to nema veze sa stvarnošću“, naglasio je predsjednik Dragan Čović.

Iako se, kaže, HDZ BiH pokušava spočitati je da upravo ova stranka na čijem je čelu sputava da BiH bude zemlja vladavine prava. „Mi imamo samo jedan cilj, a to je Bosnu i Hercegovinu voditi prema Europskoj uniji i NATO savezu. Iako će neki pošati kalkulirati o Bosni i Hercegovini, ja naglašavam da je BiH nedjeljiva“, rekao je Čović.

Zahvalio se na dosadašnjem povjrenju ljudima iz Tuzlanske županije koje su mu ukazali na izborima te poručio: „Da nije hrvatskog naroda u BiH, danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine . Ja sam ponosan na svoj hrvatki narod i na svoju BiH. Na ovim izborima ne bi nitko smio ostati doma jer nitko drugi za nas neće riješiti problem. Želim da budemo jedna velika obitelj. Ove godine očekujem da ćemo na izborima u BiH imati do 140 000 glasova. To smo imali sami na prvim izborima. To dovoljno govori kakav je danas odnos prema HDZ BiH jer se pokazalo da smo vjerodostojni“, naglasio je dr. Dragan Čović.
Danijelu Nikoliću te svim kandidatima s liste za županijsku, federalnu i državnu listu kao i kandidatu za člana predsjedništva BiH podršku su, svojim dolaskom na skup iskazali fra Josip Zvonimir Bošnjaković jedan od utemeljitelja HDZ BiH u Tuzli, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, Lidija Bradara predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Denis Lasić ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS-a i Marijan Klaić premijer Posavske županije.