zo1Županijski odbor HDZ BiH Soli poziva Borisa Krešića i Vedranu Petrović da podnesu ostavke na političke funkcije koje obnašaju kao zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona. Naime, oni su, prema Mišljenju Ustavnog Suda BiH propustili zaštiti prava konstitutivnog naroda kojeg predstavljaju u Klubu Hrvata Skupštine Tuzlanskog kantona.

U Mišljenju sudaca utvrđene su činjenice koje jasno ukazuju da se princip konstitutivnosti mora poštovati. Kako je navedeno u Mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH: „Imperativnom odredbom Ustava FBiH kao i Ustava TK te člankom 9. Zakona o Vladi Tuzlanskog kantona je propisano da će konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi kantona i da će ta zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine“. 

Ovakav jasan stav, a kojeg je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli i zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Boris Krešić negirao u svojim izjavama, nakon imenovanja Vlade, trebao bi biti povod gospodinu Krešiću za podnošenje ostavke na sve funkcije koje obnaša u ime hrvatskog naroda. Podsjećamo da je Boris Krešić i izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i da je sukladno toj funkciji trebao jasno stati u obranu naroda čija su prava povrijeđena.

Krešićeve izjave nakon imenovanja Vlade TK, da nije prekršen Ustav Tuzlanskog kantona, pokazuje da je kao pravnik pao na testu iz poznavanja osnova ustavnog poretka BiH.

„Posve je upitno i ostavlja veliku dilemu, kako je moguće da netko tko je na takav način negira Ustav i svjesno krši poslovničke procedure kako bi izbjegao pokretanje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa može nastaviti obnašati tako visoke političke funkcije. Žalosti činjenica da zastupnik Krešić na sjednici Skupštine TK na kojoj je imenovana Vlada nije rekao ni jednu riječ o tome da je povrijeđeno pravo konstitutivnog naroda dok zastupnica Vedrana Petrović istoj nije ni nazočila. Ako je zastupnik Krešić ostao „nijem“ zbog političkih interesa i razloga, onda je trebao reagirati zbog profesije kojoj pripada“, istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli Tuzla.
Žalosti i činjenica da nitko od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti nije pokrenuo ocjenu ustavnosti iako su svi znali da krše ustavane odredbe, a imali su mogućnost. Kako bi potvrdili navode, HDZ BiH je kroz instituciju dopremijerke Vlade FBiH Jelke Miličević zatražio ocjenu ustavnosti. Na isti način je to mogao uraditi i Klub Hrvata u Skupštini TK, predsjednik i dopredsjednik ovog zakonodavnog tijela kao i sam premijer Vlade.

Odjel za informiranje