b 300 0 16777215 00 images stories sadrzaj 2020 logoŽupanijski odbor HDZ BiH Soli poziva sve nadležne institucije i pojedince da, bez odlaganja poduzmu sve aktivnosti, kako bi međunarodna pomoć koja je pristigla u BiH bila usmjerena zdravstvenim instutucijama. Posebice je to važno zbog ozbiljnosti situacije uzrokovane virusom COVID-19, kako na području Tuzlanskog kantona, tako i u drugim sredinama. Poptuno je neprihvatljivo da rukovoditelji zdravstvenih ustanova upućuju apel za medicinskom opremom i sredstvima i traže način kako opremu osigurati, a da donirana operma međunarodnih organizacija, zbog proceduralnih problema stoji uskladištena. Zbog novonastale situacije i svakodnevnog povećanog broja pozitivnih na COVID-19 posebice na prostoru Tuzlanskog kantona, nephodno je da sve nadležne institucije i pojedinci reagiraju i da se sva procedura vezana za raspodjelu međunarodne donirane pomoći okonča.

"Nismo u poziciji da se ponašamo kao da nam to nije potrebno i da se izlažemo nepotrebnim troškovima nabavke u situaciji kada dinamika punjenja proračuna nije baš zadovoljavajuća“, istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

Iz Županijskog odbora ističu da se raspoloživa financijska sredstva sada trebaju preusmjeriti na sanaciju i pomoć stanovništvu, jer je usljed elemntarnih nepogoda oštećen veliki broj stambenih i poslovnih objekata, kao i poljoprivrednih površina.

„ Štete su ogromne i Vlada Tuzlanskog kantona kao i loklane zajednice bi trebale izdvojiti sredstva za sanaciju i pomoć. Pored toga, potrebno je pristupiti regulaciji korita rijeka, jer gotovo uvijek na istim područima se događaju poplave i štete“, upozorio je Nikolić."