11 25 Na današnji je dan, 25 studenog 1943. godine, u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Odbornici, pristigli iz raznih dijelova BiH su na zasjedanju usvojili Rezoluciju i Proglas narodima BiH u kojima je izražena „odlučnost naroda BiH“ da njihova zemlja, koja „nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata“. Upravo ova rečenica iz rezolucije ZAVNOBIH-a smatra se temeljnom odrednicom Bosne i Hercegovine.

 

Ovaj dan i njegovo obilježavanje podsjećaju nas na to što je duh BiH. Stoga, naša predanost treba biti prije svega, kako ustavno i institucionalno tako i na svaki drugi način, osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda kao konstitutivnih te svih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda.

Neka nam ovaj dan bude povod i inspiracija za izgradnju naše domovine, našeg grada na način koji će svakom čovjeku pružiti osjećaj zadovoljstva s jednakim pravima i mogućnostima.

Samo ćemo zagovarajući ovakav stav i ostavljajući povijest ljudima koji se njome trebaju baviti, biti u mogućnosti rasteretiti se prošlosti i okrenuti se onomu što je budućnost BiH.

Sretan Dan državnosti!