IMG b16d021f5e93c2ec703c397f69dc1115 V

Nakon što je usvojen Statut grada Tuzla kojim je predviđeno održavanje izbora za organe Mjesnih zajednica, nažalost do danas skoro ništa nije urađeno na tom planu. Umjesto primjene principa i prakse demokratičnosti koju u zadnje vrijeme vidimo u skoro svim lokalnim zajednicama koje su održale izbore za organe Mjesne zajednica, nadležni organi i politika u Tuzli oduzima to pravo svojim stanovnicima.

 

GO HDZ BiH Tuzla poziva vladajuće u Tuzli da izlože jasan plan i termine održavanja izbora za savjete Mjesnih zajednica. Pozivamo ih da povuku trenutačne odluke kojima su imenovali osobe jer je sve urađeno mimo Zakona o principima lokalne samouprave, Statuta grada i pozitivne prakse u drugim lokalnim sredinama. Posebno je vladajuća struktura nastojala učiniti da u sredinama gdje je HDZ BIH osvojio glasove otme tim ljudima mogućnost da imaju predstavnike koji će na najbolji način zastupati i zalagati se za rješenje njihovih potreba. 

Takvi politički potezi su uvaženi vijećnici SDP-a, tzv.večina i gradonačelniče Jasmine Imamoviću otimanje i ponižavanje svojih stanovnika jer su iskazali izbornu volju prema HDZ BiH. Vi ste toga itekako svjesni kao što ste bili svjesni istih postupaka nakon lokalnih izbora 2012. godine i 2016. godine i koristile ste iste metode.

Posebno vrijeđa praksa kojom ste imenovali osobe koje uopće ne žive na području Mjesne zajednice u čije organe su imenovani, a sve kako bi se pokazala politička moć.

Zbog svega toga i potrebe zakonitog i statutarnog funkcioniranja mjesne samouprave potrebno je da se bez odlaganja pristupi izboru organa Mjesne zajednice kako bi i Tuzla dobila legalne organe.

Ured za informiranje: GRADSKI ODBOR HDZ BIH TUZLA