3-30Općinski odbor HDZBiH Tuzla na svojoj je V. sjednici, održanoj 28. ožujka 2012. godine, razmatrao prilike u kojima počinju stranačke pripreme za Lokalne izbore 2012. u Bosni i Hercegovini. Promijenjene okolnosti u odnosu na prošle, Opće izbore, najprije se odnose na grupiranje bošnjačkih stranaka, SDA i SDP-a, te uspostavu takve dominantne koalicijske vlasti u Županiji i Federaciji BiH. Rezultat očitog nacionalnog svrstavanja daleko brojnijeg naroda, za posljedicu je imao onemogućavanje sudjelovanja u izvršnoj vlasti predstavnika malobrojnijeg konstitutivnog hrvatskog naroda izabranih njihovom voljom. Također je zapaženo da približavanjem Lokalnih izbora i u Tuzli „blijede“ dosadašnja različita stajališta po mnogim pitanjima između SDA i SDP-a.

Nakon načinjene analize rezultata sa zadnjih Lokalnih i Općih izbora, a sukladno izbornome rezultatu iz 2010. godine, Općinski odbor HDZBiH Tuzla je kao ciljeve za predstojeće izbore istaknuo potrebu jačanja položaja stranke kako u Općinskome vijeću, tako i u svim Mjesnim zajednicama Općine Tuzla u kojima HDZBiH organizirano djeluje.

Općinski je odbor HDZBiH Tuzla od predsjednika svojih ogranaka u tuzlanskim mjesnim zajednicama zatražio očitovanje i glede najavljene reorganizacije mreže škola u Tuzlanskoj županiji. Nesumnjivo je da će ukidanjem pojedinih osnovnih škola u selima mnoštvo učenika dospjeti u još težu poziciju.

Na sjednici Općinskog odbora HDZBiH Tuzla najavljeni su izbori unutar općinske i županijske organizacije Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ HDZBiH Tuzla i Soli. Izborne skupštine unutar Zajednice žena trebale bi biti održane do početka svibnja.